HTML

Slydecker

Minden megtalálható itt, ami a Hálózati ismeretek 2. tantárgyban felmerül. Informatikai témák előnyben.

Friss topikok

Linkblog

Az akció játékok javítják a látást – állítja egy tanulmány

slydecker 2009.04.04. 19:08

Azt hiszem sokan vannak, akik már játszottak lövöldözős úgynevezett FPS játékokat, és jó páran szeretünk időnként néhány órán át önfeledt gyilkolászással múlatni az időt. Mostantól azonban egy újabb kifogást hozhatunk fel, miért is kell napi pár órát ilyen játékot játszanunk. Egy tanulmány szerint, mely a Nature Neuroscience legfrissebb számában jelent meg, az ilyen lövöldözős játékok javítják a kontraszt érzékelésünket.

A teszt során Daphne Bavelier kiválasztott 13 fiatalt, akik korábban nem játszottak videó játékokat, hogy játszanak akciójátékokkal mint például az Call of Duty 2 vagy Unreal Tournament, illetve a csoport másik fele nyugtatóbb, lassú játékokat játszott, mint például a Sims 50 árt kilenc héten keresztül.

A játékos időszak előtti és utáni tesztek eredményei megdöbbentőek voltak. Az akciójátékokkal játszó egyének kontraszt érzékelése 43-58 százalékkal javult, míg a másik csoportnál csak egy 11 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. A hatás ezen felül még hónapokkal a játék befejezése után is megmaradt, amikor már a tesztalanyok régóta nem is játszottak.

A tanulmány az első olyan kutatás, mely arra utal, hogy a kontraszt arány érzékelésünk javítható műtét és korrekciós eszközök nélkül.

Azért is izgalmas ez a felfedezés, mivel az amblyopia vagy más szóval tompalátás, mely nagyjából a lakosság 2-3 százalékánál fordul elő, kialakulásának egyik oka, hogy az agy nem helyesen érzékeli a szemből érkező jeleket. Az amblyopia kisgyerekeknél gyógyítható ám sokszor csak felnőtt korban derül ki. A kutatás azonban új lehetőségeket nyithat ennek a látásproblémának a kezelésére.

Ajánlott napi dózis 6-8 óra.  XD

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slydecker.blog.hu/api/trackback/id/tr801046323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása